Home
Lifestyle Topics Voeding

Voeding

Om sterk en gezond te blijven, is het belangrijk om gezond en gevarieerd te eten. Uit ons eten halen we namelijk voedingsstoffen. die ervoor zorgen dat we goed groeien en fit blijven.  Want je lichaam heeft vitamines, mineralen, eiwitten, koolhydraten,  vetten en vezels nodig. Hier lees je er meer over.

Energie!

Alles wat je eet, zet je lichaam om in energie. Energie die je wel binnen krijgt maar niet verbruikt, sla je op als vet. En teveel opgeslagen vet is niet gezond. Je komt aan en daar kleven gezondheidsrisico’s aan.  

Eet je veel groente, fruit, volkoren graanproducten, bonen en noten? En gebruik je vloeibare of zachte vetten en oliën? Drink je vooral kraanwater? Neem je wat minder vlees en niet te veel zuivel? En neem je niet zoveel snoep, snacks of frisdrank? Dan eet je in grote lijnen goed. 

Wil je weten wat nog meer wel of niet gezond is? Daar hebben ze bij het Voedingscentrum een handig hulpje voor bedacht om jou te helpen kiezen:  de Schijf van Vijf. Die helpt je om gezond te eten en drinken. 

Een interview onder jongeren. Eten ze gezond? Hoe belangrijk vinden jongeren gezond eten? En in hoeverre vinden jongeren het prettig dat ouders hen steunen om gezond te eten?

Tellen

Gemiddeld hebben mannen 2500 calorieën per dag nodig en vrouwen 2000 calorieën per dag. 

Bij de norm kun je ook gebruik maken van de Schijf van Vijf voor jou-tool (zie ook onderaan de pagina). Daar ontdek je hoeveel en wat jij per dag kunt eten volgens de Schijf van Vijf. De tool is gericht op de gemiddelde Nederlander. 

Goede score 

Je scoort goed in de Testjeleefstijltest als je dagelijks ontbijt,  250 gram groenten en twee stuks fruit eet. Gezond eten is ook gevarieerd eten. Als je dat doet, scoor je nog beter. 
   

Ongezond = slechte score 

Je scoort minder goed als je niet ontbijt en niet genoeg groente of fruit eet. Daarnaast kun je voor jezelf de regel hanteren dat teveel vet, zout en suiker in je eten niet goed is. Hierdoor heb je kans op overgewicht en welvaartsziekten. 

Bronnen

De Schijf van Vijf; wie kent hem niet. Als je elke dag iets eet uit de vijf voedingsgroepen, krijg je alle nodige voedingsstoffen binnen. Afwisseling binnen de groepen is ook goed voor je, dus niet alleen maar appeltjes eten. 

Wil je weten of je dagelijks voldoende vitamines, mineralen en energie binnenkrijgt? In de Eetmeter van het Voedingscentrum vul je je dagmenu in en krijg je gelijk een persoonlijk advies.  

Hoeveel calorieën en voedingstoffen er in allerlei producten zitten kun je zien met de tool op deze pagina. 

Met de Kies ik Gezond –app scan, zoek en vergelijk je eenvoudig producten. In de supermarkt, of lekker thuis op de bank.  

Wil je meer weten over gezonde lichaamsbeweging, kijk dan bij Bewegen. 

Schijf van 5 tool

Als je je gegevens invult in deze tool, ontdek je hoeveel en wat jij per dag kunt eten volgens de Schijf van Vijf. Je krijgt ook 10 voorbeelden van dagmenu’s.