Home
Lifestyle Topics Seksualiteit

Seksualiteit

Seks betekent voor iedereen wat anders. Seks kan leuk en lekker zijn. Maar soms kan seks ook lastig zijn. Hoe ga jij om met seksualiteit, daten en verliefdheid? Wat wil jij? En weet jij ook wat de ander wil? Zorg ervoor dat je goed voorbereid bent!

Veilig vrijen, erg belangrijk 

Het kan zijn dat iemand anders verder is dan jij. Op zich is dat spannend, maar het gaat wel om jouw lichaam. Veilig vrijen is belangrijk als je verder gaat dan zoenen en strelen. Wil je geen soa oplopen? En als meisje niet zwanger raken? Dan moet je wel veilig vrijen. Wat is eigenlijk veilig? Je kunt daarbij onderscheid maken tussen wat veilig is tegen hiv en aids, andere soa’s en het risico op zwangerschap. 
   

Condooms 

De enige manier om geen soa op te lopen tijdens het vrijen, is door een (vrouwen)condoom te gebruiken. Ze zijn er in verschillende soorten en maten: extra grote, kleine, dunne, met een smaakje, enzovoort.  

Heb je nog nooit een condoom gebruikt? Oefen dan van tevoren (bij jezelf of als je een meisje bent met een banaan). Maak ook afspraken over wie voor het condoom zorgt, ga er niet vanuit dat de ander het wel regelt. 
   

Anticonceptiemiddelen 

Als je niet zwanger wil raken, of een meisje niet zwanger wil maken, zijn er ook nog andere middelen dan condooms. Bijvoorbeeld de pil. Ook het spiraal, de ring of andere middelen beschermen je goed tegen zwangerschap. Kies wat bij jou past. Wil je uitzoeken wat het beste middel voor jou is? Test je zelf dan op Anticonceptievoorjou.nl

Wees duidelijk over wat je (niet) wil 

Of je nu smoorverliefd bent of wat aan het daten bent, jij bepaalt tot waar je wil gaan als het om seks gaat. Niets moet! Soms denk je dat die ander wel aanvoelt wat jij wil en waar je grens ligt, maar dat is niet altijd zo duidelijk als je denkt. Wees duidelijk, zeg wat je fijn vindt en wat je niet wil, zodat de ander jou snapt. En check ook bij de ander wat hij/zij wil, want het is niet altijd eenvoudig om er zelf over te beginnen.
 

Persoonlijke norm

Je scoort niet goed of slecht op de Seksualiteit-test. Het gaat erom dat je goed voor jezelf en de ander zorgt. Dat betekent veilig vrijen én niet over je grens (laten) gaan of over die van een ander. Zodat je het samen leuk hebt.  

Condoom gebruiken, heel verstandig 

Als je bij het vrijen altijd een condoom gebruikt (en er hierbij niks misgaat), vrij je veilig. Je loopt dan geen risico op een seksueel overdraagbare aandoening (soa) of een ongewenste zwangerschap. Er is een uitzondering op de ‘altijd-een-condoom-regel’ als je langer dan drie maanden een relatie hebt met één vaste partner. Je kunt er dan voor kiezen om alleen de pil of een ander anticonceptiemiddel te gebruiken en om zonder condoom te vrijen. Maar let op: dit geldt alleen als jullie elkaars enige partner zijn en als uit een soa-test blijkt dat jullie beiden geen soa hebben. In alle andere gevallen geldt de ‘altijd-een-condoom-regel’. Je huisarts kan je hier ook alles over vertellen.  

Je scoort minder goed op dit thema als je geen condoom gebruikt op momenten dat je dit wel zou moeten doen. 

Overige anticonceptiemiddelen 

Bij seks tussen een jongen en een meisje is het handig om naast het condoom nog een ander anticonceptiemiddel te gebruiken om een ongeplande zwangerschap te voorkomen.  

Grenzen 

Ga niet verder als je merkt aan je partner dat hij of zij dat niet wil. Check tot waar je kunt gaan en zorg ervoor dat je het samen leuk hebt. Dat scheelt een flinke kater aan beide kanten! 

Alles over seks 

Jij wil geen risico’s lopen en hebt het liefst veilige seks. Heel verstandig van je.
 Op sense.info vind je alle informatie over seks. Je vindt er games, tips om beter in bed te worden en persoonlijke verhalen van andere jongeren. Je kunt er ook met een deskundige chatten, mailen, bellen of een afspraak maken bij jou in de buurt.

Condooms: koop ze, gebruik ze! 

Je verhoogt je kansen op veilige seks enorm, wanneer je goed voorbereid begint. Koop dus condooms. Dat doen wel meer mensen. Gek is het niet. Berg ze goed op en zorg dat ze niet over de houdbaarheidsdatum gaan. 
 
Heb je er nog nooit een gebruikt als jongen? Probeer het dan een keer als je alleen bent. Dan lijkt het straks net of je dit al vaker hebt gedaan. Kijk hier om te zien waar je op moet letten en hoe je hem omdoet. Voor meer informatie en advies kijk je op sense.info. 

Vaste partner, soa-test? 

Je gaat al een tijdje met je partner en vindt condooms niet meer nodig. Je hebt het gevoel dat je niet zo veel risico loopt. Dat kan best zo zijn, maar zeker weten doe je het niet. Als jullie allebei nooit iets met een ander hebben gedaan, loop je inderdaad niet veel risico op een soa. Maar hoe weet je dat zeker? Doe de VR-EXperience of bekijk de 360-video en schat je kansen in. Als je helemaal zeker wil weten of je een soa hebt of niet, kan je dat het beste laten testen. Bij je huisarts of een soa-testpunt bij jou in de buurt. 
  

Aangerand of verkracht? 

Als iemand over je grens is gegaan, kun je je erg naar voelen. Waarschijnlijk ben je erg geschrokken, verdrietig of voel je je bedrogen. Veel slachtoffers schamen zich of geven zichzelf de schuld. Praat erover met mensen die je vertrouwt, of mail of chat met Sense. Blijf er niet alleen mee rondlopen, praten zal helpen. Lees meer op sense.info

Liever niet zwanger? 

Wil je als vrouw zelf in de hand houden of je wel of niet zwanger wilt worden, dan kan je beter aan de anticonceptie gaan. Kijk bij Anticonceptievoorjou en doe de keuzehulp om te zien welk middel het beste bij jou past. 
  

Toch zwanger, wat nu? 

Heb jij het gevoel dat je misschien zwanger bent? Denk dan eens na over wanneer je seks had. Is het kort of lang geleden gebeurd? Dat is belangrijk. Vlak na de onveilige seks kun je nog noodmiddelen gebruiken. Lees meer over dit onderwerp op de website nietofwelzwanger.nl.  

Misschien ben je juist wel heel erg blij. In dat geval wil je vast ook meer informatie hebben over wat er allemaal gaat gebeuren. Lees alles over dit onderwerp op Sense.info
  

Can you fix it?

In de game Can You Fix it kun je video’s zien van situaties waar het mis dreigt te gaan. Maar je kunt ook ingrijpen. Als jij dat op tijd doet, zorg je dat het goed afloopt. 

Vrij veilige dates

op date met voorbehoedsmiddelen. In deze show draait het niet om wié je mee naar huis neemt, maar wát je mee naar huis neemt. Want wist jij dat er wel 10 verschillende voorbehoedsmiddelen zijn? 

VR experience

Denk je dat condooms niet nodig zijn, omdat je elkaar vertrouwt? Check je risico met de Sense VR-EXperience.