Home
Lifestyle Topics Roken

Roken

Een van de dingen die je kunt doen om fitter te worden, is stoppen met roken, vapen of nicotinezakjes. Maar hoe stop je dan? Is het echt zo slecht voor je? Ook als je maar af en toe iets gebruikt? Naast feiten over nicotinegebruik, vind je hieronder ook handige tips die je helpen een goede beslissing te nemen als iemand jou iets aanbiedt. 

Roken en je lijf? 

De volgende dingen komen je vast bekend voor als je wel eens rookt, vapet of nicotinezakjes gebruikt:

  • je bent sneller buiten adem
  • je hoest
  • je hebt vaak hoofpijn
  • je huid is soms grauw van kleur
  • je hebt misschien gele tanden of vingers

Dit kunnen allemaal gevolgen zijn van jouw gebruik van sigaretten, vape of nicotinezakjes.  

Voor wie veel, of lang één of meerdere van deze middelen gebruikt, zijn er ook andere heftige gevolgen. Je kunt kanker krijgen of je vruchtbaarheid vermindert, waardoor het moeilijker kan zijn om kinderen te krijgen. Daarnaast loop je kans op ernstige schade aan je hart en hersenen. Dit komt omdat er in deze middelen stoffen zitten die giftig zijn voor je lijf. Nicotine zit in tabak, maar ook in producten zonder tabak, zoals vapes en nicotinezakjes. Deze producten zijn dus echt niet minder schadelijk dan sigaretten.

Waarom blijf je dan gebruiken? 

Omdat roken, vapen en nicotinezakjes verslavend zijn door de stof nicotine. Door het gebruik van nicotine voel je je voor een korte tijd beter. Na 20 minuten is de nicotine uitgewerkt en vraagt je lichaam om de voorraad weer aan te vullen. Als je dat niet snel doet, wordt je ongeduldig of chagrijnig. En zo blijf je roken; er is dan sprake van gewenning. Je hebt steeds meer nicotine nodig om hetzelfde goede gevoel te krijgen.

In dit filmpje zie je nog eens waarom je beter niet kunt roken (Bron: Trimbos Instituut)

De norm voor roken is dat je het beste voor jezelf zorgt als je helemaal niet rookt. Dus ook niet af en toe of  een e-sigaret of waterpijp (shisha). 

Waterpijp 

Het roken van tabak via een waterpijp is net zo schadelijk als het roken van sigaretten. Tijdens een waterpijpsessie krijg je 40 keer zoveel rook binnen als tijdens het roken van een sigaret. En dus meer schadelijke stoffen zoals koolmonoxide en teer. 

Vapen (E-sigaret) of nicotinezakjes

De vape (of elektronische sigaret) is een apparaatje dat een vloeistof verhit in plaats van tabak. De damp hiervan adem je in. Dat is weliswaar minder ongezond dan het roken van sigaretten of shag, omdat je geen teer en koolmonoxide binnenkrijgt. Toch zitten er net zoals bij nicotinezakjes stoffen in waar je na langdurig gebruik gezondheidsproblemen kunt krijgen. Je kunt aan vapen en nicotinezakjes verslaafd raken.

Hoe dan?!

Je wil stoppen of minderen met roken, vapen of het gebruik van nicotinezakjes. Heel goed! Maar hoe pak je het aan? 

Stop helemaal in één keer 

Je maakt het meeste kans om van roken, vapen of nicotinezakjes af te komen, wanneer je in één keer stopt. Na een dag of vijf ben je namelijk van je nicotine-verslaving af. Dan roept je lichaam niet meer om een sigaret. Het is anders met je hoofd. Je bent namelijk gewend om op bepaalde momenten naar een (e-)sigaret of nicotinezakje te grijpen.  

Kies een geschikte dag 

Pak je agenda erbij en kies een dag uit over een week of twee. Een dag die je het beste uitkomt, eentje waar je niet samen bent met mensen die wel roken bijvoorbeeld. Zeg op die dag tegen jezelf: “Ik ben gestopt!” en wees er trots op! 

Weggooien 

Wanneer je bent gestopt, heb je niets meer nodig dat met je verslaving te maken heeft. Het is verstandig om alle (e-)sigaretten, nicotinezakjes, aanstekers en asbakken weg te gooien. Zo kom je minder snel in de verleiding!

Vertel het de mensen om je heen 

Vertel zoveel mogelijk mensen dat je niet meer gebruikt. Ze kunnen je helpen er van af te blijven en je steunen op moeilijke momenten.

Elke dag is er één meer 

Elke dag dat je niet gebruikt, is er eentje meer. Je komt op deze manier steeds verder van de verslaving af te staan. Je kan trots zijn op weer een gezonde dag. 

Je kan het! 

Al die mensen die vóór jou zijn gestopt, konden het. Jij ook! Elke dag wordt je fitter, hoest je minder, wordt je huid mooier, en worden je tanden witter. Je hebt die spullen echt niet nodig om je goed te voelen. Doe iets leuks van het geld dat je hebt uitgespaard, beloon je zelf met iets leuks!

Bekijk in 1 minuut 10 voordelen van stoppen met roken. (Bron: Trimbos Instituut)

Wat staat er in de wet?

Om je te helpen zijn er al een paar regels in de wet die het misschien makkelijker voor je maken:  

  • Jongeren onder 18 jaar mogen geen tabak kopen.  
  • Op schoolpleinen mag je sinds 1 augustus 2020 niet meer roken.
  • Stoppen met roken wordt sinds 2020 volledig vergoed door de zorgverzekering.

 

Shisha

Het roken van tabak via een waterpijp (of shisha) is minstens zo schadelijk als het roken van sigaretten. Waarom? Dat leest je op de site van het Trimbos.

Stop-apps

Er zijn heel veel stoppen met roken apps. In de link hieronder lees je meer over 5 Stop Apps die gebaseerd zijn op wetenschappelijk onderzoek. Deze apps geven je steun als je stopt met roken en helpen je om het vol te houden.