Home
Lifestyle Topics Gehoor & Muziek

Gehoor & Muziek

Als je naar een festival of concert gaat wil je vooral lekker genieten van de muziek. Maar doe je dit ook veilig zodat je er geen gehoorschade aan overhoudt? Of heb je na afloop wel eens zo’n piep in je oor? Op deze pagina lees je of dat kwaad kan.

Watte?

Wat veel mensen niet weten is dat een piep in je oor een eerste teken is van gehoorschade. Op microscopisch niveau is een deel van de haarcellen in je binnenoor beschadigd door de harde muziek waardoor het verkeerde signaal wordt doorgegeven aan je hersenen. 

De piep is de volgende dag meestal weer verdwenen, maar de beschadiging aan je gehoor is wel blijvend. Door keer op keer naar harde muziek te luisteren beschadigen steeds meer haarcellen, waardoor je uiteindelijk blijvende schade en dus ook klachten overhoudt. 

Blijvende schade 

Er is helaas nog geen techniek om haarcellen nieuw leven in te blazen, dus eenmaal opgelopen schade, is blijvende schade. En daar kun je behoorlijk last van hebben:  

  • Op school of werk kun je je minder goed concentreren, waardoor je sneller vermoeid raakt en minder goed gaat presteren 
  • Sommige beroepen kun je niet uitvoeren als je gehoorschade hebt (zoals politie, defensie etc.) 
  • Communiceren is moeilijker als je gehoorschade hebt, grapjes gaan te snel en een gesprek met meerdere mensen kun je minder goed volgen 
  • Gehoorschade is niet zichtbaar, waardoor de mensen in je omgeving vaak niet goed snappen hoe dat voor jou is 
  • Muziek luisteren is niet meer wat het is geweest met een chronische piep of verminderd gehoor 
Bekijk de aflevering van ‘Je zal het maar hebben’ met Koen die een gehoorbeschadiging heeft.  

85 db

De muziek uit je telefoon of computer kan vaak harder dan gezond is voor je oren. Zet daarom een volumebegrenzer aan. Het volume kan dan niet harder dan 85 decibel. Als je die niet aan hebt (of niet weet of je die hebt) zet je muziek dan maximaal op 2/3e of 70% van de sterkte die mogelijk is. Daarna bestaat er een risico op gehoorschade. Dit is afhankelijk van hoelang en hoe vaak je luistert.  

Lekker luisteren

Jij luistert graag naar muziek, en dat wil je de komende 20 jaar ook nog blijven doen. Klinkt goed! Hoe kun je je oren het beste beschermen?  

Uitgaan: draag altijd oordoppen 

De muziek in clubs, discotheken en bij concerten staat vaak boven de 100 dB, een volume waardoor je al na korte tijd schade kunt oplopen. Dit kun je voorkomen door oordoppen met muziekfilter te gebruiken. Je kunt dan nog steeds lekker van de muziek genieten want door de muziekfilter wordt het geluid niet vervormd. En ook een gesprek voeren op een normaal volume, zonder te hoeven schreeuwen is dan mogelijk.  

Gebruik gele herriestoppers alleen als noodoplossing. Als je ze goed in doet, dempen ze alleen het geluid waardoor de muziek vervormt en niet goed meer klinkt.

Houd afstand van de boxen 

Zorg tijdens het uitgaan ook dat je niet te dicht bij de boxen gaat staan. Houd altijd minimaal 2 meter afstand tot de boxen. 
   

Stel een volumebegrenzer in 

Een volumebegrenzer zorgt ervoor dat het geluid van je telefoon niet harder dan een bepaald volume kan worden gezet. Sinds 2013 is een volumebegrenzer verplicht op nieuwe telefoons in Europa. Deze staat standaard ingesteld op 85 dB. Schakel je de volumebegrenzer uit dan kan het geluid tot maximaal 100 dB en komt er een waarschuwing in beeld. Kun je op je telefoon geen begrenzer instellen? Houd het volume dan op maximaal 2/3 van de volumebalk. 

Oorcheck

Check regelmatig je gehoor. Dit kun je online doen, bijvoorbeeld op www.oorcheck.nl, bij de KNO-arts of audioloog, of bij een audicien. Maak jij je zorgen over je gehoor? Ga dan naar de huisarts en vraag een doorverwijzing naar een KNO-arts of audioloog. 

Toffe doppen

Als je vaak naar concerten gaat draag dan oordoppen. Er zijn speciale oordoppen met muziekfilter zodat je de muziek nog goed kunt horen, maar wel 15 tot 20 decibel beschermd bent. En dan kun je zonder zorgen de hele avond losgaan op 100 decibel!