Fitheid
Bij fitheid gaat het om de samenhang tussen je uithoudingsvermogen, kracht, souplesse en vaardigheid. Je bent pas fit als deze vier in balans zijn. Hoe je dat doet lees je op deze pagina.
Uithoudingsvermogen
Je uithoudingsvermogen of conditie kan je al aan kleine dingen meten. Snak je met een rood hoofd naar adem als je naar de trein gesprint bent? Hijg je als je een trap oploopt?
Je lichaam kan dan niet voldoende zuurstof opnemen en voldoende energie vrij maken om een lichamelijke prestatie te leveren. Je hartslag vertelt je precies hoe het met je is gesteld. De benodigde zuurstof en energie moeten naar de verschillende spieren worden gebracht en afvalstoffen moeten worden afgevoerd. Hoe minder effectief dit gaat, hoe meer bloed je lichaam al bij een lage inspanning moet rondpompen.
Hoe werkt het?
Testjeleefstijl test jouw conditie op verschillende onderdelen:
- de kracht in je onderarmspieren
- je borstspieren
- je buikspieren
- je beenspieren en
- je uithoudingsvermogen met de shuttle run test
De scores zijn afhankelijk van je leeftijd, geslacht, lengte en gewicht. Er zijn daarom geen algemene regels te geven.
Hoe dan?!
Je kan op allerlei manieren aan je conditie en kracht werken. Wandelen, rennen, fietsen, spinnen en roeien helpen je hartspier, oftewel je conditie te verbeteren.
Begin klein
Als je niet zo van sporten houdt of er niet veel mee bezig bent, begin dan vooral klein. Ga op de fiets naar school, neem de trap in plaats van de lift, doe lopend boodschappen, enzovoorts. Je moet je conditie en spierkracht in kleine stappen opbouwen. Anders loop je groot risico op blessures en daarmee teleurstelling.
Schema en planning
Plan je trainingen. Zet ze vast in je agenda want anders is de verleiding groot om iets anders te gaan doen. Of spreek met een vriend of vriendin af om te gaan sporten.
Warming up en rekken
Of je het nu doet om blessures te voorkomen, om straks optimaal te presteren of om vast in de stemming te komen, kwaad kunnen een warming up en rekken zeker niet.

Fitnesschema
Op deze website kan je zelf je eigen fitnessschema maken en geven we tips over sport methodes en doelen.
Bij het maken van een fitnessschema moet je jouw niveau in gedachten houden. Je kan niet verwachten om gelijk 120 kilo te squaten als je voor de eerste keer in de sportschool komt.

Alles over sport
Op de website Alles over Sport vind je echt ALLES over sportvragen. Okee dan, toch bijna alles. Snel kijken!