Home
Lifestyle Topics Drugs

Drugs

Drugs prikkelen je hersenen en hebben daarom effect op je lichaam, gedrag, gevoel, denken en stemming. Aan het gebruik van drugs zitten risico's. Wil je meer weten over de risico's? Lees dan de informatie op deze pagina's. 

Wat moet je weten?

De invloed van drugsgebruik op jou hangt af van de hoeveelheid drugs, jouw lichamelijke gezondheid en van omgevingsfactoren (zoals geluid, licht en temperatuur). Sommige middelen hebben meerdere effecten.

Er zijn verschillende soorten drugs. De effecten ervan zijn:

Stimulerend
Bij stimulerende drugs voel je je energieker en oplettender. Voorbeelden hiervan zijn cocaïne en speed.

Verdovend
Verdovende drugs brengen je in een slaperige en ontspannen roes. Voorbeelden hiervan zijn hasj, wiet en GHB.

Bewustzijnsveranderend 
Bewustzijnsveranderende drugs zorgen ervoor dat je de wereld anders beleefd. Voorbeelden hiervan zijn hasj, wiet, paddo’s. 

Gemengd effect
Sommige drugs hebben meerdere effecten. Een voorbeeld hiervan is XTC: dit werkt stimulerend, maar verandert ook hoe de je wereld om je heen beleeft.

Dit vertelde Ronnie Flex over zijn wietverslaving: 

Gebruik heeft altijd risico’s

Het gebruik van drugs heeft altijd risico’s. Als je jong bent, ben je extra gevoelig voor de schadelijke effecten van drugs. Je hersenen ontwikkelen zich namelijk tot je 25ste levensjaar.

Het directe nadeel van drugsgebruik kan zijn dat je vermoeidheid, pijn en honger minder snel opmerkt. Hierdoor kun je ongemerkt uitgeput raken. Ook kun je eerder ziek worden omdat je weerstand lager is. Het nadeel van drugsgebruik na langere tijd kunnen beschadigingen zijn aan je longen, lever, hart en hersenen.

Wil je meer weten over de risico’s van drugsgebruik. Het Trimbos Instituut heeft de informatie verzameld op de pagina van ‘Drugs en Uitgaan

Drugs in het verkeer 

Alle drugs zijn gevaarlijk in het verkeer omdat ze beïnvloeden hoe je deelneemt aan het verkeer. Het kan ervoor zorgen dat je trager reageert of juist agressiever rjjdt. Ook voelt dat niet altijd zo.

NIX

Je zorgt het beste voor jezelf als je helemaal geen drugs gebruikt. Als je in de TestJeLeefstijl test aangeeft dat je drugs gebruikt, krijg je tips om je drugsgebruik te minderen of om helemaal te stoppen.

Heb jij de controle?
Door drugs te gebruiken kun je de controle verliezen. Even ‘losgaan’ is soms fijn, maar de controle verliezen kan een risico zijn. Je kunt tijdens het gebruik in de problemen komen, of je achteraf erg rot voelen.

Zelf Stoppen of minderen? 

Doe een test
Via Jellinek of de Drug Check-up krijg je een idee van wat voor soort gebruiker je bent.

Noteer een maand lang je gebruik
Noteer hoeveel je gebruikt, wanneer en met wie. Als er een reden was voor het gebruik, schrijf die dan ook op. Er kan een leuke aanleiding zijn geweest, bijvoorbeeld een feestje. Maar misschien gebruikte je vanwege stress, verveling of ruzie. Na deze maand bekijk je of er een patroon in je gebruik zit.

Maak een lijstje
Maak een lijstje van de redenen waarom je wilt minderen of stoppen. Bewaar dit lijstje ergens waar je het regelmatig tegenkomt

Vind je het moeilijk om te weigeren?
Bedenk van tevoren wat je gaat zeggen als iemand je iets aanbiedt.

Afspraak maken
Spreek van tevoren met jezelf of met anderen af hoeveel je wilt gebruiken.

Moeilijke situaties
In welke situaties vind je het moeilijk om maat te houden of om niet te gebruiken? Bedenk van tevoren wat je dan kunt doen.

Afleiding
Bedenk dat de momenten dat je zin hebt om te gebruiken ook weer voorbij gaan. Je hoeft er niet aan toe te geven. Zoek afleiding door bijvoorbeeld iets leuks te doen. Vaak verdwijnt de behoefte dan weer.

Omgeving
Samen sta je sterk, dus vertel je omgeving dat je wilt stoppen. Vraag iemand die je vertrouwt je te steunen om je plan vol te houden.

Hulp zoeken
Als het minderen of stoppen tegenvalt, kun je alsnog hulp inschakelen. Ga je naar studieloopbaanbegeleider (SLB-er) voor een eerste gesprek. Of ga naar je huisarts, die kan je goed doorverwijzen. Wil je dat liever niet? Dan kun je anoniem de volgende hulp vinden:

Heb je een vraag over stoppen of minderen? Bel de Drugs Infolijn via 0900-1995 (10ct/min). Ook kun je met de Drugs Infolijn gratis chatten of mailen. Meer informatie vind je onderaan op deze pagina van Drugsinfo.nl.

Test je kennis

Jellinek heeft testen ontwikkeld waarmee je jouw kennis over alcohol of drugs kan testen.

Ook zijn er testen voor gebruikers. 

Vind hulpverlener

Met de Zorgkaart Nederland vind je een instelling voor verslavingszorg bij jou in de buurt

Drug
Check-up

Voor welke drug wil jij de check-up invullen?

Drugsinfo

Deze website geeft duidelijke en betrouwbare informatie over drugs.

Drugsinfo.nl geeft ook tips over veilig(er) gebruik, hulp en testen van drugs.