Home
Lifestyle Topics BMI & Buikomvang

BMI & Buikomvang

Om te bepalen of je een gezond gewicht hebt, kan je kijken naar je Body Mass Index (of gewoon ‘BMI’) en je buikomvang. De combinatie geeft goed aan of je gezond bezig bent of niet. Heb je een gezond gewicht, of ben je misschien erg zwaar voor je leeftijd? Of ben je misschien juist te licht? Het is goed om te weten zodat je een actieplan kunt bedenken om gezond te blijven.

Buik en body

BMI

De Body Mass Index geeft de verhouding tussen je lengte en gewicht aan. Het is belangrijk dat de verhouding tussen die twee goed is. Wat precies ‘gezond’ is hangt ook af van je leeftijd en soms zelfs je culturele achtergrond. Je kunt je BMI berekenen met behulp van een programma.

Buikomvang

Naast je gewicht is het voor je gezondheid ook belangrijk waar het lichaamsvet zit. Veel vet rond je buik en organen is niet gezond. 
 

Meten = weten

Buikomvang

Buikomvang volwassen vrouwen:

≤80 cm: Precies goed: hou dit gewicht.

van 80 – 88 cm: Je buikomvang is aan de hoge kant. Dit geeft een verhoogde kans op hart- en vaatziekten en diabetes type 2: probeer richting de 80 te komen door af te vallen en probeer in elk geval niet verder aan te komen.

88 of meer: Je buikomvang is te groot. Dit betekent dat je een grotere kans hebt op hart- en vaatziekten en diabetes type 2. Het is beter voor je gezondheid om af te vallen. Overleg met je huisarts voor advies of een doorverwijzing voor hulp bij afvallen.

Buikomvang volwassen mannen:

  • minder dan 79 cm: Je bent te licht.
  • van 79 – 94 cm: Precies goed: behoud dit gewicht.
  • van 94 – 102 cm: Je buikomvang is aan de hoge kant. Dit geeft een verhoogde kans op hart- en vaatziekten en diabetes type 2: probeer richting de 80 te komen door af te vallen en probeer in ieder geval niet verder aan te komen.
  • 102 of meer: Je buikomvang is te groot. Dit betekent dat je een grotere kans hebt op hart- en vaatziekten en diabetes type 2. Het is beter voor je gezondheid om af te vallen. Overleg met je huisarts voor advies of een doorverwijzing voor hulp bij afvallen. 

Is je buikomvang te groot?

Met voeding en beweging kun je je buikomvang verminderen. Kijk bij tips en adviezen welke acties bij jou passen.

BMI

De normen voor je BMI vind je op de website van het voedingscentrum. Wat gezond is hangt af van je geslacht, je lengte, je gewicht, je leeftijd en je culturele achtergrond.

BMI tot en met 18 jaar

BMI vanaf 18 jaar

Je kunt de normen ook navragen aan je sportdocent of aan de huisarts. Zij kunnen je meer vertellen over waarom een gezond gewicht van belang is en hoe zo’n BMI-getal je kan helpen om inzicht te krijgen in jouw gezonde gewicht.

Eten en weten

Heb je een gezond gewicht? Heel goed! Hou vol. Eten volgens de Schijf van Vijf zorgt ervoor dat je alle belangrijke voedingsstoffen binnenkrijgt.

Ben je te licht? Dat lijkt misschien fijn, maar is niet gezond. Je lichaam heeft voedingsstoffen nodig om goed te functioneren. Het is verstandig om te proberen aan te komen door meer te eten. Met deze tips van het Voedingscentrum kom je weer op een gezond gewicht.

Ben je te zwaar? Het is verstandig om proberen af te vallen tot je een gezond gewicht hebt. Kijk eens bij de adviezen van het Voedingscentrum.

Ben je veel te licht of veel te zwaar, neem dan ook altijd contact op met je huisarts.

Alcohol:

Ook een glaasje alcohol levert veel calorieën. Drink niet of beperk je alcoholconsumptie tot maximaal één glas op een dag. Nog geen 18? Drink dan helemaal niet.

Move that body:

Beweeg meer!  Bekijk de beweegadviezen: 201029_Beweegvisual beweegrichtlijnen_v8.0 (kenniscentrumsportenbewegen.nl)

Eetwissel

Heb je wel eens gehoord van een ‘eetwissel’? Met een eetwissel maak je een hele kleine verandering in je eetpatroon. Dan houd je het makkelijker vol.

BMI berekenen

Je kunt je BMI berekenen met de BMI-meter. Met de BMI bereken je of je een gezond gewicht hebt. Je berekent je BMI door je geslacht, leeftijd, lengte en gewicht in te vullen

Move that body!

Leer welke spier- en botversterkende activiteiten je kunt doen.