Home
Lifestyle Topics Beeldschermgedrag

Beeldschermgedrag

Beeldschermgedrag is: televisiekijken, werken of spelen op je computer, laptop, smartphone of tablet, spelletjes spelen op je X-box, PS2/3, maar ook op social media zitten of filmpjes kijken via Youtube. Hier zitten goede en slechte kanten aan. Je leert ervan. Als je bijvoorbeeld een game speelt, denk je actief na hoe je een volgend level kunt halen. Maar wanneer ben je hier teveel mee bezig eigenlijk? Wanneer wordt het ongezond. Op deze pagina's lees je het.

Zitten

Als je veel op je smartphone kijkt of op je tablet bezig bent, zit je veel. Zitten is niet goed voor jouw lichaam. Je rug wordt zwaar belast en je beweegt te weinig. Wissel zitten af met bewegen, zodat je lekker soepel blijft.

Verslavende werking

Je kunt verslaafd raken aan je games, tv-programma’s of communities. Je kunt dan niet meer zonder. Als je verslaafd bent, zit je bijvoorbeeld van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat achter je beeldscherm. Je denkt: nog één level en dan ga ik slapen. Maar daarna speel je weer een volgend level.

Concentratieproblemen

Uit onderzoek blijkt dat als je meer dan drie uur per dag televisie kijkt, je een grotere kans hebt op aandachts- en leerproblemen. Jongeren die dit doen hebben vaker problemen met de concentratie, verveling op school, slechte cijfers en ze haken vaker af op de middelbare school.

Wat zijn de gevolgen?

Er zijn allerlei gevolgen denkbaar wanneer je te veel achter dat beeldscherm zit:

  • Je verwaarloost jezelf, je lichaam en je omgeving.
  • Je denkt niet meer aan school, werk, hobby’s of vrienden.
  • Je kan de verkeerde mensen treffen op internet, mensen die verkeerde dingen van jou willen.
  • Het kan je veel geld kosten: credits kopen, de nieuwste versie kopen, en ga zo maar door.

Teveel

Zit jij teveel achter je computer of voor de tv? Kijk bij tips en adviezen hoe je kunt minderen.

Max 2 uur per dag

Beeldschermgedrag gaat over de tijd die je besteedt aan zitten achter een computer of voor de een ander scherm. Als je dit langer dan twee uur per dag doet, is dit niet goed voor je gezondheid. Die twee uur is buiten het aantal uren dat je voor je opleiding een scherm moet gebruiken.

Gezond gedrag

Wat is gezond gedrag? Als je makkelijk de smartphone, console of computer uit kan zetten. Wanneer je er niet elke minuut van de dag mee bezig bent. Dat je er alleen naar omkijkt, als je echt niets anders meer kan verzinnen.

Verslaafd?

Er is niets mis met gamen. Pas als het ten koste gaat van andere activiteiten kan je verslaafd zijn. Wordt de drang om te spelen of internetten steeds groter? Zit je langer achter de laptop dan je oorspronkelijk van plan was? Denk je er het grootste deel van je tijd aan? Er is dan sprake van dwangmatig gebruik en contact met vrienden en familie komt steeds verder op de achtergrond.

Hoe kom je er van af?

Deze vorm van verslaving is nog jong, maar wordt wel al serieus genomen. Er zijn zelfs verslavingszofginstellingen (“afkickklinieken”)  waar je terecht kan om af te kicken van je internet- of gameverslaving. Daar pakken ze meestal eerst het onderliggende probleem aan, bijvoorbeeld ontevredenheid met een bepaalde situatie. Dan pas kan je werken aan een nieuwe levensstijl waarbij beeldschermactiviteiten een kleinere rol spelen.

Je kan het ook zelf overwinnen, maar dat zal best wat moeite kosten. Net als bij de meeste andere verslavingen kun je het beste iemand in je directe omgeving hierbij betrekken. Zo vergroot je je kansen. Als het je niet lukt zelf problemen te verminderen of te stoppen, dan is het beter om professionele hulp te zoeken.

Gamen

gameninfo.nl

Voor meer informatie over gamen en (verslavend) game-gedrag kun je ook bij gameninfo.nl terecht: