Home
Lifestyle Topics Angst en Somberheid

Angst en Somberheid

Bang, somber, dip of depri - het gaat even niet zoals je graag zou willen. Daar hebben we allemaal wel eens last van, maar wat als je echt depressief bent?

Met een depressie kan niets je opvrolijken en niets interesseert je meer. Je voelt je leeg en futloos. Met een depressie, kun je last hebben van allerlei klachten: psychische, maar ook lichamelijke. Deze klachten beïnvloeden ook je gedachten en gedrag.

Je hebt bijvoorbeeld last van het volgende:

 • Je voelt je vaak angstig en machteloos: “Wat ik ook doe, er verandert toch niets”.
 • Je kunt je slecht concentreren. 
 • Je voelt je schuldig en waardeloos: “Ik stel niets voor”.
 • Je bent heel erg moe. 
 • Je hebt geen trek in eten, of je eet juist veel meer dan normaal.
 • Je hebt slaapproblemen.
 • Je bent snel boos.

Er zijn nog meer kenmerken die kunnen wijzen op een depressie, of misschien heb je wel last van verschillende kenmerken door elkaar. Dat kan ook.  

Zie jij het leven niet meer zitten? Praten kan opluchten. Je kan 24/7 anoniem bellen met 113 (normaal tarief) of 0800-0113 (gratis) of chatten via 113.nl

Er is geen richtlijn of landelijke norm voor angst en somberheid. Hoe je je voelt is namelijk heel persoonlijk. 

Het kan zijn dat je bijna nooit last hebt van angst en somberheid en dat je gewoon lekker in je vel zit. Dat is heel fijn! 

Het kan ook zijn dat je last hebt van angst en sombere gedachten. Klachten waar je aan kunt denken zijn vermoeidheid, somberheid, hoofdpijn en rusteloosheid. Dat is helemaal niet fijn voor je. We adviseren je om actie te ondernemen. Kijk snel bij tips en adviezen wat je zou kunnen doen.

Ook als je er wel eens aan hebt gedacht om een einde aan je leven te maken of dat wel eens hebt geprobeerd, praat er dan met iemand over die je vertrouwt en die met jou kan kijken wat jou kan helpen, zie ook tips en adviezen.

Jongeren kunnen soms erg somber zijn. Soms kunnen ze zelfs aan zelfmoord denken. Heb jij dit soort gedachten? Schaam je er dan niet voor, maar zoek hulp.

Misschien probeerde je zelfmoord te plegen. Knap dat je dat durft te zeggen! Krijg je al goede hulp? Praat er over met iemand die je vertrouwt. Iemand die naar je luistert, zoals:

 • Een leraar of mentor op school
 • Een vertrouwenspersoon of de school/jeugdarts of verpleegkundige op school
 • Een huisarts
 • Een vriend, ouders of een familielid

Praat je liever met iemand die je niet kent en die er verstand van heeft? Je kan 24/7 anoniem bellen met 113 (normaal tarief) of 0800-0113 (gratis) of chatten via 113.nl

Alles oké supportlijn

Geen onderwerp is te gek of raar en geen probleem te klein of te groot. Dus zit je niet lekker in je vel? Heb je problemen op je werk, op school of met je studie? Gaat het niet lekker thuis? Maak je je zorgen om de toekomst? Zit je iets dwars wat je echt even kwijt moet? Of heb je geen flauw idee waarom, maar voel je je gewoon niet oké? Alles is bespreekbaar.

www.allesoke.nl of bel 0800-0450

Zelfhulpcursus en testen

De zelfhulpcursus helpt je beter om te gaan met je gedachten aan zelfdoding. De zelftest helpt je bepalen of je nu hulp nodig hebt.​

www.113.nl/heb-je-nu-hulp-nodig

113

Jongeren die erg somber zijn kunnen zelfs aan zelfmoord denken. Heb jij dit soort gedachten? Schaam je er dan niet voor, maar zoek hulp! Kijk snel bij tips en adviezen of neem contact op met 0800-0113 Zelfmoordpreventie.