Spring naar content
Home
Lifestyle Topics Alcohol

Alcohol

Een biertje, een wijntje of cocktailtje. Lekker! En met een glaasje alcohol kan het heel gezellig zijn. Je voelt je minder verlegen en hebt misschien meer lol. Maar teveel alcohol kan je hersenen beschadigen en je kunt dingen doen waar je later spijt van hebt. Op deze pagina’s lees je er meer over wanneer het tijd is om te stoppen of te minderen.

Werking van alcohol

Alcohol bereikt de hersenen via het bloed. Al na 10 minuten voel je het effect. Je voelt je een stuk relaxter. Drink je teveel, dan loop je risico op korte termijn. Misschien heb je wel eens overgegeven? Of had je een black-out of een kater? Ook op lange termijn kan veel alcohol drinken leiden tot verschillende ziektes en schade aan allerlei organen. Alcohol is namelijk giftig voor je lichaam.

Je hersenen

Tot minimaal je 23ste zijn je hersenen nog in ontwikkeling, dat wil zeggen dat je karakter zich nog verder vormt en het invloed heeft op hoe je goede keuzes maakt in je leven en op je zelfbeheersing. Als je alcohol drinkt, wordt dit minder goed ontwikkeld.

Alcohol voor je 18e

Wanneer je jong met alcohol begint (voor je 18e) is de kans dat je later verslaafd raakt vier keer zo groot. Een goede reden om het drinken uit te stellen. Ook heeft alcohol invloed op je hersenontwikkeling.

Afhankelijk van alcohol?

Kan je al niet meer zonder alcohol, dan kun je het best professionele hulp zoeken.  Kijk op tips en adviezen hoe je er weer van af kan komen..

Onder de 18 jaar

De regel die wordt gebruikt bij alcohol, is dat je goed scoort als je tot je 18e geen alcohol drinkt. Je scoort minder goed als je onder je 18e zo nu en dan alcohol drinkt. Alcohol drinken op jonge leeftijd is niet goed voor de ontwikkeling van je hersenen en kan een slechte invloed hebben op je groei en je gezondheid. Jongeren onder de 18 jaar mogen geen alcohol kopen of alcohol bij zich hebben in het openbaar.

Boven de 18 jaar

Als je ouder bent dan 18 jaar gelden er andere regels. Beperk je alcoholconsumptie tot maximaal één glas op een dag.

Binge drinking

Daarnaast is het belangrijk dat je per gelegenheid niet te veel glazen alcohol drinkt. Niet meer dan 5 glazen met alcohol per gelegenheid. Drink je meer dan heet het Binge-drinking. Dat is bijzonder schadelijk.

Verslaving

Heel veel mensen drinken wel eens alcohol. Thuis of met het uitgaan. Af en toe een beetje drinken is niet zo erg. Dit is namelijk geen verslaving. Bij verslaving is ‘willen’ drinken veranderd in ‘moeten’ drinken.

Geestelijke afhankelijkheid

Dit betekent dat je je niet meer prettig kunt voelen zonder alcohol. Als je niet kunt drinken, denk je er veel aan en heeft het vaak invloed op je stemming. Dit geldt nog sterker wanneer iemand drinkt om problemen te vergeten.

Lichamelijke afhankelijkheid

Wanneer je lichamelijk verslaafd bent, krijk je ontwenningsverschijnselen (‘afkickverschijnselen’) wanneer je stopt met drinken. Je gaat dan bijvoorbeeld zweten, slecht slapen, trillen en je kunt je angstig en gespannen voelen.

Stoppen met drinken

Ben je te vaak wakker geworden met een kater of herinner je je niet meer wat je de avond ervoor hebt gedaan? Gaat al je geld op aan alcohol bij het uitgaan? Overweeg dan te stoppen met alcohol drinken of ga minder drinken. Hoe pak je dat aan?

Breng je drinkgedrag in kaart

Je doet er verstandig aan eerst eens bij te houden hoeveel je drinkt en bij welke gelegenheden je graag aan de alcohol gaat. Doe dat een week of twee, dan krijg je een goed overzicht. Schrijf erbij waarom je het fijn vindt om te drinken bij elke gelegenheid. Schrijf ook op hoe je je daarna voelde. Heb je bijvoorbeeld hoofdpijn gekregen, was je misselijk, leed je aan geheugenverlies of heb je ruzie gemaakt? Misschien ben je gevallen of heb je gevochten, schrijf het allemaal maar op.

Doorbreek je gewoonte

Hoe dan ook is het zaak om met je gewoonte te stoppen. Ben je gewend om bij die ene vriend(in) altijd eerst een drankje te drinken, maak dan de wens om dit te veranderen bespreekbaar. Stel bijvoorbeeld voor voor samen wat anders te drinken. Ben je gewend om bijvoorbeeld in het weekend om 17uur te beginnen met je eerste biertje? Bereid je dan vast voor op een ander lekker drankje, waar geen alcohol in zit.

Vermijd situaties waar veel wordt gedronken

Als je maar moeilijk nee kan zeggen tegen iemand die met drank komt aanzetten, maak het jezelf dan niet moeilijk. Plaats jezelf niet in dat soort situaties. Ga wat anders doen. Dat is natuurlijk echt wel even wennen, niet alleen voor jou, ook voor je vrienden. Maar jij hebt een doel en dat doel is nu even belangrijker. Het gaat er om dat je niet in je oude patroon blijft zitten.

Tips

  • Neem tijdens het uitgaan niet teveel geld mee, op is op.
  • Bepaal van te voren voor jezelf hoeveel glazen alcohol je maximaal wilt drinken.
  • Zeg van te voren tegen je vrienden dat je die avond niet of niet veel wilt drinken. Zij kunnen er dan rekening mee houden.
  • Bedenk van te voren wat je gaat doen als je het toch plotseling lastig vindt om niet te drinken: gezellig gaan dansen, kauwgom kauwen of bestel een alcoholvrije cocktail.
  • Koop wat leuks van het geld dat je bespaart door geen alcohol te kopen. Nu heb je wel geld voor dat hippe shirt of die stoere schoenen!

Alcohol en de wet

Alcoholgebruik is strafbaar als je in een auto of op een (brom)fiets rijdt terwijl je teveel gedronken hebt. Ook als je je asociaal of vervelend gedraagt op straat onder invloed van alcohol, of alcohol koopt als je nog geen 18 jaar bent, ben je strafbaar. Wil je meer weten? Bijvoorbeeld met hoeveel glazen alcohol op je niet meer mag deelnemen aan het verkeer? Of wil je weten of de politie ook op alcoholgebruik onder minderjarigen in kroegen controleert? Neem eens een kijkje op Vraaghetdepolitie.nl

Alcoholinfo

Als je niet zonder alcohol kunt en verslaafd bent, kan je lichaam gaan protesteren als je stopt met drinken. Je kunt ontwenningsverschijnselen krijgen zoals je ziek voelen, zweten, trillen, maagpijn en slecht slapen. Ook geestelijk kan het dan heel zwaar zijn om te stoppen met drinken. Je hebt telkens het gevoel dat je niet zonder alcohol kunt. Je kunt dan beter professionele hulp zoeken zodat je onder (medische) begeleiding kunt stoppen met alcohol drinken. Hiervoor kun je terecht bij Instellingen voor Verslavingszorg bij jou in de regio, deze kun je vinden via Alcoholinfo.nl. Ook je huisarts kan je hierbij helpen.

Helemaal nix

Via deze link vind je de site van NIX18. Je weet wel, die van de afspraak van NIX. Er staat allerlei informatie en je ontdekt waar de tofste feestjes van NIX zijn.