Testjeleefstijl - Lifestyle Reality Check
Stoptober

Stoppen met roken, maar weet je niet hoe? Wees gerust. Echt iedereen kan stoppen met roken. Ook jij! Op 1 oktober gooien we de peuk erin! In heel Nederland helpen rokers en niet-rokers elkaar 28 dagen lang om te stoppen met roken. Registreer je hier en ga deze uitdaging met jezelf aan!  Oh, en op TestJeLeefstijl vind je nog meer tips!
 Spread the love

Je lijf gaat je hele leven mee, daar wil je dus zo goed mogelijk voor zorgen. Maar hoe doe je dat? Als je volgens de Schijf van Vijf eet, neem je genoeg van alle producten die gezondheidswinst opleveren, plus alle benodigde voedingsstoffen om fit voor de dag te komen. En om het je makkelijk te maken:

Acht tips om van elke boterham een eyecatcher te maken!


 

Boven
1. Paprikaspread
2. Plakjes banaan
3. Plakjes aardbei
4. Makreelspread met rucola 
Onder  
5. Doperwtjesspread
6. Geraspte wortel met rozijnen
7. Sla met plakken avocado
8. Gegrilde groente
Depressie herkennen

Maar liefst 1 op de 20 Nederlanders worstelen elk jaar met een depressie. Het is in Nederland de meest voorkomende reden voor ziekteverzuim. Toch is depressie niet of nauwelijks een onderwerp van gesprek. Mensen weten er weinig van, vinden het lastig om er op te reageren en weten niet hoe ze iemand met een depressie kunnen helpen. Dat moet anders. Daarom is minister Edith Schippers (VWS) een landelijke publiekscampagne gestart om depressie bespreekbaar te maken en de kennis erover te vergroten.

Een depressie herkennen?
Door een depressie raken jongeren vaak het contact met vrienden kwijt. Ze kunnen zich minder goed concentreren en krijgen het daardoor moeilijk op school. Ze zijn ook eerder ‘afwezig’ en uiten zich soms agressief, vijandig en prikkelbaar.

Meisjes en jongens
Depressieve meisjes gedragen zich vaker opvallend aangepast, stil en teruggetrokken. Depressieve jongens slapen vaak meer dan gebruikelijk, terwijl ze overdag toch aldoor slaperig zijn. Ze krijgen ook vaker een abnormaal eetpatroon: ze gaan veel meer of juist heel weinig eten.

Een depressie duurt langer
Het gaat alleen om een echte depressie als dit gedrag langere tijd aanhoudt en dus niet na een paar weken weer verdwijnt. Jongeren die depressief zijn, voelen zich intens treurig en waardeloos. Daardoor raken ze nog sneller het contact met vrienden en vriendinnen kwijt.
Je kunt verschillende dingen merken aan jongeren die een depressie hebben:

• Ze zijn boos op zichzelf.

• Ze beleven nergens plezier aan. Wat normaal leuk was, is dat nu niet meer.

• Ze kunnen veel huilen, of juist helemaal niet meer huilen als het erger wordt.

• Ze denken negatief over zichzelf: ik kan niets, weet niets, ik ben te dom, te onhandig.

• Ze kunnen denken aan zelfmoord.

Klik hier voor meer informatie over het herkennen van een depressie.
Op de website van TestJeLeefstijl staan tips en adviezen voor angst en somberheid.

Huismiddeltjes bij griep en verkoudheid

De R zit weer in de maand en dus komen griep en verkoudheid om de hoek kijken. Hoesten, hoofdpijn, spierpijn... Je kunt je behoorlijk lamlendig voelen. Alhoewel er geen geneesmiddelen bestaan tegen griep en verkoudheid, zijn er wel simpele huismiddeltjes die het leed kunnen verzachten.Geen honger, wel drinken
Meestal heb je niet veel trek als je je grieperig of verkouden voelt. Het is niet erg om wat minder te eten, als je maar wel veel drinkt. Wil je toch wat eten, eet dan licht verteerbaar voedsel, zoals soep, rijst of kip.

Citrusvruchten
Grapefruit en citroen bevatten veel vitamine C en helpen bij het functioneren van je lever en dus je immuunsysteem.

Knoflook
Zodra je de eerste verschijnselen van griep of verkoudheid bemerkt, kun je het beste twee tenen rauwe knoflook eten. Knoflook heeft namelijk een sterke antibacteriële werking. Om de sterke geur van knoflook uit je mond wat te onderdrukken, kun je het beste op peterselie kauwen.

Kippensoep
Studies hebben aangetoond dat kippensoep helpt bij griep en verkoudheid. De stoom die van de soep afkomt, verlicht de verstopping van neus en borst. Bouillon schijnt ontstekingsremmende eigenschappen te hebben.

Ui
Het is behoorlijk vervelend en vermoeiend als je neus dicht zit. Een simpel middel om wat verlichting te brengen, is het gebruik van een rauwe ui.

Uitzieken
Huismiddeltjes zijn er om de klachten te verlichten. Maar het allerbeste is natuurlijk om zoveel mogelijk rust te nemen. Dat geeft je lichaam energie om tegen griep of verkoudheid te vechten.

Een griep voor zijn en fit blijven deze herfst? Wij helpen je! Kijk op TestJeLeefstijl.nl en doe de reality check.Colofon
De nieuwsbrief Testjeleefstijl is een onregelmatig verschijnende nieuwsbrief. De stichting Testjeleefstijl verzorgt de redactie. mail de redactie • afmelden • emailadres wijzigen • www.testjeleefstijl.nl

Copyright © 2012. Stichting Testjeleefstijl. Alle rechten voorbehouden.