Lifestyle Reality Check - MBO en HBO

Seksualiteit

Seks betekent voor iedereen wat anders. Seks is lekker. Seks is leuk. En soms is seks lastig. Hoe ga jij om met seks? Wat vind jij lekker? En weet jij wat je partner opwindend vindt? Zorg ervoor dat je goed voorbereid bent.
 

Liefde en relaties

Jij bent verliefd en hij/zij ook. Nu hebben jullie een relatie of jullie gaan met elkaar. Hoe zorg je dat je het samen leuk hebt? Wees lief voor elkaar, kom voor jezelf op en doe samen leuke dingen.
 

Tot hier en niet verder

Of je nu smoorverliefd bent of wat aan het daten bent, jij bepaalt tot waar je wil gaan als het om seks gaat. Niets moet. Soms denk je dat die ander wel aanvoelt wat jij wil en waar je grens ligt, maar dat is niet altijd zo duidelijk als je denkt. Wees duidelijk, zeg wat je fijn vindt en wat je niet wil, zodat de ander jou snapt. En check ook bij de ander wat hij/zij wil, want het is niet altijd eenvoudig om er zelf over te beginnen. In de game Can You Fix it kun je films zien van situaties waar het mis dreigt te gaan. Als jij op tijd ingrijpt, zorg je dat het goed afloopt.


 

Veilig vrijen, erg belangrijk

Het kan zijn dat iemand anders verder is dan jij. Op zich is dat spannend, maar het gaat wel om jouw lichaam. Veilig vrijen is belangrijk als je verder gaat dan zoenen en strelen. Wil je geen soa oplopen? En als meisje niet zwanger raken? Dan moet je wel veilig vrijen. Wat is veilig eigenlijk? Je kunt daarbij onderscheid maken tussen wat veilig is tegen hiv en aids, andere soa's en het risico op zwangerschap.
 

Condooms

De enige manier om geen soa op te lopen tijdens het vrijen, is door een (vrouwen)condoom te gebruiken. Ze zijn er in verschillende soorten en maten: extra grote, kleine, dunne, met een smaakje, enzovoort. Kijk hier voor meer informatie over condooms. 


 

Pil of ander anticonceptiemiddel?

Als je niet zwanger wil raken, of een meisje niet zwanger wil maken zijn er ook nog andere middelen dan condooms. Bijvoorbeeld de pil. Ook het spiraal, de ring of andere middelen beschermen je goed tegen zwangerschap. Kies wat bij jou past. Wil je uitzoeken wat het beste middel voor jou is? Test je zelf dan op Anticonceptievoorjou.nl.

Meer informatie vind je bij tips en adviezen over seksualiteit.

Hulpverleners

Senseinfo lijn - persoonlijk advies
Mindyourownlife - e-hulp mail en chat

Als je nu in een levensgevaarlijke situatie bent, neem dan zo snel mogelijk contact op met je huisarts.

websites

Seksualiteit.nl - over seksualiteit en relaties
Sense info - voor al je vragen over seks
Canyoufixit - wordt lovecoach met dit ABC
Mind your own life - over seks en liefde
Test je grenzen - waar liggen jouw grenzen?
Anticonceptievoorjou - alles over anticonceptie
Welk middel past bij jou? - doe de test
Soaaids - alles over soa-vrij vrijen
Geen taboes Marokko  - over relaties en seksualitiet  
Geen taboes Turkije - over relaties en seksualitiet 
Expreszo - voor lesbo, homo, bi en trans
Mantotman - voor mannen, homo of bi
Vrijfijn - online hulp
Mindmasters - info over gezondheid
Uw kind en seks - info voor ouders
Niet of wel zwanger - wil je nu of later zwanger worden?

Android Apps

Beter in Bed
Dance4life