Lifestyle Reality Check - MBO en HBO

Roken

Je wil stoppen met roken, heel goed! Maar hoe pak je het aan? Sommige mensen durven niet meteen helemaal te stoppen en kiezen voor minderen. Minder roken is natuurlijk beter voor je lichaam dan veel roken, maar je houdt daarmee wel je verslaving in stand. Dus eigenlijk maak je het jezelf moeilijker dan het is om helemaal te stoppen.

Stop helemaal in één keer

Je maakt het meeste kans om van roken af te komen, wanneer je in één keer stopt. Na een dag of vijf ben je namelijk van je nicotine-verslaving af. Dan roept je lichaam niet meer om een sigaret. Het is anders met je hoofd. Je bent namelijk gewend om op bepaalde momenten naar een sigaret te grijpen. 
 

Kies een geschikte dag

Pak je agenda erbij en kies een dag uit over een week of twee. Een dag die je het beste uitkomt, eentje waar je niet samen bent met mensen die wel roken bijvoorbeeld. Zeg op die dag tegen jezelf:"Ik ben gestopt!" en wees er maar trots op.
 

Gooi asbakken en aanstekers weg

Je hebt niets meer nodig dat met je verslaving te maken had. Dus gooi ze maar weg die sigaretten, aanstekers en asbakken. Nu weet je het helemaal zeker.
 

Vertel het de mensen om je heen

Vertel zo veel mogelijk mensen dat je niet meer rookt. Ze kunnen je helpen er van af te blijven. En je maakt het jezelf moeilijker weer te beginnen. Je wil toch zeker niet uitgelachen worden?
 

Elke dag is er één meer

Elke dag dat je niet rookt, is er eentje meer. Je komt steeds verder van die verslaving af te staan en je kan trots zijn op weer een rookvrije dag.
 

Je kan het!

Al die mensen die voor jou zijn gestopt, konden het. Jij ook! Elke dag wordt je fitter, hoest je minder, wordt je huid mooier, en worden je tanden witter. Je hebt die sigaretten echt niet nodig om je goed te voelen. Doe iets leuks van het geld dat je hebt uitgespaard, beloon je zelf met een DVD, spel of bioscoopkaartje. 

Meer stoptips vind je op Trimbos.nl of Rokeninfo.nl.
 

Hulpverleners

Mindyourownlife - e-hulp mail en chat

Als je nu in een levensgevaarlijke situatie bent, neem dan zo snel mogelijk contact op met je huisarts.

websites & tests

Rokeninfo - boordevol informatie over roken en stoppen
Smokealert - test of je kan stoppen
Mindmasters - info over gezondheid
Nix18 - over niet roken en drinken
Wat zit er in tabak - info over wat in een sigaret zit
Uw kind en roken - info voor ouders
Meeroken - info over meeroken