Lifestyle Reality Check - MBO en HBO

Roken

 
Afbeelding uit Stivoro/feiten en cijfers (2011)
 

63% van de jongeren heeft nooit gerookt

In het nieuws hoor je steeds maar dat veel jongeren roken. Vergeleken met oudere mensen is dat ook zo. Maar meer dan de helft van alle jongeren rookt niet. Er zijn dus een heleboel mensen die zich kunnen redden zonder sigaret. Hou dat in je achterhoofd als je besluit te gaan stoppen.
 

Redenen om niet te roken

Je stinkt, bent sneller buiten adem, hoest, hebt een grauwere huid en vaker last van hoofdpijn wanneer je rookt. Dat komt omdat het roken ervoor zorgt dat je longen je lichaam niet meer goed kunnen onderhouden. In een gemiddelde sigaret zitten namelijk zo'n 4000 giftige stoffen. Sommige daarvan worden ook in andere producten gebruikt als: nagellakremover, mierenlokdoosjes, haarverf en markeerstiften. Naast al deze gevolgen voor je gezondheid heeft roken ook gevolgen voor je portemonnee: roken kost veel geld.
 

Wat doet roken met je?

Kijk op Trimbos.nl voor alle lange termijn gevolgen van roken, waaronder kanker, zwarte tanden, verlaagde vruchtbaarheid en schade aan hart en hersenen. In AustraliĆ« laten ze de volgende filmpjes over de gevolgen zien:


 

Hoe kom je er vanaf?

De stof die roken verslavend maakt is nicotine. Je lichaam vraagt je na een bepaalde tijd om de nicotinevoorraad weer aan te vullen. Je neemt een sigaret. Dat nare gevoel gaat weg, maar de verslaving blijft. Dus hoe kan je dit doorbreken? Kijk bij tips en advies voor meer informatie over stoppen met roken.

Hulpverleners

Mindyourownlife - e-hulp mail en chat

Als je nu in een levensgevaarlijke situatie bent, neem dan zo snel mogelijk contact op met je huisarts.

websites & tests

Rokeninfo - boordevol informatie over roken en stoppen
Smokealert - test of je kan stoppen
Mindmasters - info over gezondheid
Nix18 - over niet roken en drinken
Wat zit er in tabak - info over wat in een sigaret zit
Uw kind en roken - info voor ouders
Meeroken - info over meeroken