Lifestyle Reality Check - MBO en HBO

Pesten

Pesten of plagen?

'Ach, het was maar een geintje, zo was het niet bedoeld, ik was alleen maar aan het plagen.' Tja, daar kan je natuurlijk niet veel mee als je gepest wordt. Het verschil tussen pesten en plagen voel je. Vrienden plagen elkaar over en weer en zijn gelijkwaardig aan elkaar. Bij pesten gaat de pester over een grens heen. Hij of zij is dan niet gelijk aan degene die gepest wordt. De pester heeft een grotere mond, is misschien sterker en heeft er plezier in jou steeds weer te kwetsen of pijn te doen.


 

Voorbeelden van pesten

Er zijn heel veel voorbeelden van pesten. Bijvoorbeeld dat je spullen worden afgepakt of stukgemaakt, dat je wordt buitengesloten of uitgelachen en dat foto's van je worden rondgestuurd. Misschien word je wel achtervolgd en zelfs bedreigd. 
 

Cyberpesten

Pesten kan ook via het internet of de telefoon. Denk aan dreigtweets of -appjes, bewerkte foto's, gehackte accounts of een haatprofiel.
 

Stop het pesten

Als je wordt gepest, is dat niet leuk. De eerste die er iets aan kan doen, ben jij. Zoek hulp bij iemand die je kan vertrouwen. Kijk bij tips en advies voor meer informatie hierover.

Helpdesk Pestweb

Websites & Tests

Digitaalpesten - hulp en chat
Meldknop - pesten op internet
Pestweb - hulp en info
Pesten - antipest portaal
Vraaghetdepolitie - welke stappen kan je zetten?
Mediawijsheid - alles over cyberpesten

Android Apps

#DeleteCyberbullying