Lifestyle Reality Check - MBO en HBO

Gehoor & Muziek

Jij luistert graag naar muziek, en dat wil je de komende 20 jaar ook nog blijven doen. Klinkt goed! Hoe kun je je oren het beste beschermen?
 

Uitgaan: draag altijd oordoppen

De muziek in clubs en discotheken staat vaak boven de 100 dB, een volume waardoor je al na korte tijd schade kan oplopen. Door oordoppen te gebruiken wordt het aantal decibel gedempt. Bij oordoppen denk je misschien aan die gele herriestoppers, maar gebruik die alleen maar tegen snurkende mensen (of in noodgevallen)! Je wil tenslotte wel de muziek goed blijven horen. Dat kan met oordoppen met een muziekfilter. Dankzij deze filter blijft de muziek goed klinken, en kun je elkaar ook nog goed verstaan. Ze zijn al te koop vanaf €3,- en zijn meerdere keren te gebruiken. Lees hier meer over oordoppen.
 


Voorbeelden van oordoppen met muziekfilter
 

Houd afstand van de boxen

Zorg tijdens het uitgaan ook dat je niet te dicht bij de boxen gaat staan. Houd altijd minimaal 2 meter afstand tot de boxen.
 

Stel een volumebegrenzer in

Een volumebegrenzer zorgt ervoor dat het geluid van je mp3-speler/telefoon niet harder dan een bepaald volume kan worden gezet. Spelers/telefoons die in 2013 op de markt zijn gebracht hebben een standaard ingestelde volumebegrenzer van 85 dB. Een veilig volume, waar je urenlang naar kunt luisteren. Geen begrenzer ingeschakeld? Doe de online mp3-check en check je luistergedrag.
Nog een tip: kies een goede hoofdtelefoon uit. Eentje waarbij je weinig last hebt van de geluiden om je heen, zodat je het volume niet zo hard hoeft te zetten.

     
 

Check regelmatig je gehoor

Dit kun je online doen, bijvoorbeeld op www.oorcheck.nl, bij de KNO-arts of audioloog, of bij een audicien. Maak jij je zorgen over je gehoor? Ga dan naar de huisarts en vraag een doorverwijzing naar een KNO-arts of audioloog.
Meer testjes en informatie vind je op Oorcheck.nl.

Websites & Tests

Hoortest - hoe goed hoor jij?
MP3-Check - test jouw MP3 luistergedrag
Check-out - ga jij veilig uit?
Oorcheck - alles over gehoor(schade)
Shop oorcheck - webshop met oordoppen
Oordoppen - alles over gehoorbescherming
Hoorstichting - alles over horen
Gehoorschade - van JouwGGD

Android Apps

Decibel

iPhone Apps

Safe Noise