Lifestyle Reality Check - MBO en HBO

Gehoor & Muziek

Heb jij wel eens een piep in je oren na het uitgaan? Je bent niet de enige. Zo blijkt dat 93% van de stappers na het uitgaan last heeft van een piep. Wat veel mensen niet weten is dat deze piep al een eerste teken is van gehoorschade. Op microscopisch niveau is een deel van de haarcellen in je binnenoor beschadigd door de harde muziek (zie plaatje), waardoor het verkeerde signaal wordt doorgegeven aan je hersenen.
 
normale gezonde haarcellen beschadigde haarcellen
Gezonde haarcellen Beschadigde haarcellen


De piep is de volgende dag meestal weer verdwenen, maar de beschadiging aan je gehoor is wel blijvend. Door keer op keer naar harde muziek te luisteren beschadigen steeds meer haarcellen, waardoor je uiteindelijk blijvende schade en dus ook klachten overhoudt.
 

Pieperdepiep

Veelgehoorde piepen :

       

Naast een chronische piep of ruis (=tinnitus) kun je ook last krijgen van een verminderd gehoor of zelfs doof worden als er teveel haarcellen zijn beschadigd (=lawaaidoofheid). Je kunt ook overgevoelig worden voor geluid (=hyperacusis), toonhoogtes verschillend horen in je linker en rechteroor (=diplacusis) of geluiden vervormd horen (=distortie).
 

Blijvende schade

Er is helaas nog geen techniek om haarcellen nieuw leven in te blazen, dus eenmaal opgelopen schade, is blijvende schade. En daar kun je behoorlijk last van hebben:
  • Op school of werk kun je je minder goed concentreren, waardoor je sneller vermoeid raakt en minder goed gaat presteren
  • Sommige beroepen kun je niet uitvoeren als je gehoorschade hebt (zoals politie, defensie etc.)
  • Communiceren is moeilijker als je gehoorschade hebt, grapjes gaan te snel en een gesprek met meerdere mensen kun je minder goed volgen
  • Gehoorschade is niet zichtbaar, waardoor de mensen in je omgeving vaak niet goed snappen hoe dat voor jou is
  • Muziek luisteren is niet meer wat het is geweest met een chronische piep of verminderd gehoor

Bekijk de aflevering van 'Je zal het maar hebben' met Koen die een gehoorbeschadiging heeft. 

Denk je dat jij risico loopt op gehoorschade? Kijk dan snel bij tips en adviezen wat je kunt doen om je oren te beschermen. 

Websites & Tests

Hoortest - hoe goed hoor jij?
MP3-Check - test jouw MP3 luistergedrag
Check-out - ga jij veilig uit?
Oorcheck - alles over gehoor(schade)
Shop oorcheck - webshop met oordoppen
Oordoppen - alles over gehoorbescherming
Hoorstichting - alles over horen
Gehoorschade - van JouwGGD

Android Apps

Decibel

iPhone Apps

Safe Noise