Lifestyle Reality Check - MBO en HBO

Drugs

Drugs prikkelen je hersenen. Ze hebben daarom effect op je lichaam, gedrag, gevoel, denken en stemming. De effecten kunnen stimulerend zijn, verdovend of bewustzijnveranderend. Sommige middelen, zoals hasj en wiet, hebben meerdere effecten. Het gebruik van drugs heeft risico's.


 

Stimulerende middelen

Bij stimulerende middelen krijg je het gevoel meer energie te hebben en alerter te zijn. Dat is het geval bij cocaïne en amfetamine, maar ook bij tabak en koffie.
 

Verdovende middelen

In een slaperige roes kom je met verdovende middelen. Deze middelen hebben een kalmerende en ontspannende werking. Heroïne heeft die werking, maar ook alcohol en slaapmiddelen.
 

Bewustzijnsveranderend

Wanneer je bewustzijnsveranderende middelen gebruikt ga je de wereld (heel) anders zien en beleven. Tijdelijk weliswaar. Voorbeelden hiervan zijn LSD, hasj en wiet, paddo’s en andere tripmiddelen.

Sommige middelen hebben een gemengd effect. XTC is bijvoorbeeld oppeppend, maar verandert ook je waarneming. Hasj en wiet kunnen - afhankelijk van de hoeveelheid en situatie - behalve bewustzijnsveranderend ook versuffend werken.
 

Gebruik is nooit zonder risico

Sommige jongeren gebruiken drugs omdat ze nieuwsgierig zijn. Zij zijn alleen niet altijd op de hoogte van de gevolgen. Het gebruik van drugs is nooit zonder risico. Door de ontwikkeling die jouw hersenen nu doormaken, ben je extra kwetsbaar voor de gevolgen van drugs. Drugs belasten je longen, lever en hart en kunnen leiden tot hersenbeschadiging. Ook kan je lichaam uitgeput raken door drugsverbruik omdat je vermoeidheid, pijn en honger vaak minder snel merkt. Gebruik van cannabis vergroot bij jongeren de kans op schizofrenie. 
 

Drugs in het verkeer

Cannabis, ecstasy, heroïne, cocaïne..., allemaal hebben ze gevolgen voor het rijgedrag en betekenen ze een groot gevaar in het verkeer.
  • Cannabis leidt tot verminderde concentratie, een lagere reactiesnelheid en meer slingerbewegingen.
  • Cocaïnegebruik leidt tot een hogere reactiesnelheid, maar dit effect weegt niet op tegen negatieve effecten zoals het nemen van meer risico’s en sneller en agressiever rijden.
  • Als je onder invloed van een combinatie van cocaïne/amfetamine en alcohol achter het stuur stapt, loop je het meeste risico op een ernstig verkeersongeval.
Kijk voor tips en advies om van drugs af te komen.

Hulpverleners

Mindyourownlife - e-hulp mail en chat

Als je nu in een levensgevaarlijke situatie bent, neem dan zo snel mogelijk contact op met je huisarts.

websites

Jellinek - alles over verslavingen
Jellinekbrain - wat gebeurt er met je hersenen?
Cannabisdebaas- test jouw gebruik
Drugsinfo - drugs ABC
Mind your own life - alles over drank en drugs
Risico's- risico's per lichaamsdeel
Drugsinfolijn- chat of mail voor hulp
Mindmasters - info over gezondheid
Wietcheck - test jouw wietgebruik
http://uwkindenblowen.nl/Uw kind en blowen - info voor ouders

iPhone Apps

 Van alcohol tot xtc