Lifestyle Reality Check - MBO en HBO

Beeldschermgedrag

Gezond gedrag

Wanneer ben je niet verslaafd? Dat ben je als je makkelijk de televisie, console of computer uit kan zetten. Wanneer je er niet elke minuut van de dag mee bezig bent. Dat je er alleen naar om kijkt, als je echt niets anders meer kan verzinnen.


 

Verslaafd?

Er is niets mis met gamen. Pas als het ten koste gaat van andere activiteiten kan je verslaafd zijn. Wordt de drang om te spelen of internetten steeds groter? Zit je langer achter de computer dan je oorspronkelijk van plan was? Denk je er het grootste deel van je tijd aan? Er is dan sprake van dwangmatig gebruik en contact met vrienden en familie komt steeds verder op de achtergrond.
 

Hoe kom je er van af?

Deze verslaving is nog jong, maar wordt wel al serieus genomen. Er zijn zelfs afkickklinieken waar je terecht kan om af te kicken van je internet- of gameverslaving. Daar pakken ze meestal eerst het onderliggende probleem aan, bijvoorbeeld ontevredenheid met een bepaalde situatie. Dan pas kan je werken aan een nieuwe levensstijl waarbij beeldschermactiviteiten een kleinere rol spelen.

Je kan het ook zelf overwinnen, maar dat zal best wat moeite kosten. Net als bij de meeste andere verslavingen kun je het beste iemand in je directe omgeving hierbij betrekken. Zo vergroot je je kansen. Als het je niet lukt zelf af te kicken is het beter om professionele hulp te zoeken.

Hulpverleners

Mindyourownlife - e-hulp mail en chat

Als je nu in een levens- gevaarlijke situatie bent, neem dan zo snel mogelijk contact op met je huisarts.

websites & tests

Gameadviesopmaat - test- en adviessite
Internetondercontrole - test op internetverslaving
Jellinek - hulp bij verslavingen
Gameverslaving - alles over gameverslaving
Yes we can Clinics - hulp bij afkicken
Gameninfo - info en advies over gamen