Lifestyle Reality Check - MBO en HBO

Angst & Somberheid

Omgaan met angstgevoelens

Weet je nog niet precies waar je bang voor bent, of hoe erg het is? Noteer de momenten dan in een schrift of agenda. Schrijf op wat de situatie is, waar je precies bang voor bent en wat je precies voelt. Misschien helpt dat je al van je angst af. Mocht dat niet het geval zijn, ga er dan met iemand over praten. Je verhaal vertellen, kan al een hele opluchting zijn. 

Bedenk wie je daar het liefste over spreekt. Iemand in je omgeving die je goed kan vertrouwen. Wanneer je in je nabije omgeving niemand geschikt vindt, kan je ook op je school hulp zoeken. Er zijn vertrouwenspersonen die jou naar de juiste instantie kunnen verwijzen. Als je dat liever niet doet, kan je ook bij je huisarts terecht. 


 

Sombere gevoelens de baas

Wil je wat doen aan je sombere gevoel? Heel goed van je. Het klinkt misschien vreemd maar het zou je al helpen wanneer je regelmaat aanbrengt in je leven, dat betekent:
 
  • Goed eten, veel bewegen en op vaste tijden rusten.
Trek je zelf uit je negatieve spiraal door te denken aan de dingen die nu goed gaan. Wat heb je bereikt? Wie zijn er aardig? Waar ben je goed in? Schrijf het op en lees het zo vaak als je kan.
 

Sporten helpt

Door te sporten ga je je lekkerder voelen. Je lichaam maakt een stof aan die ervoor zorgt dat je je lekkerder voelt. Dus ga even fietsen, wandelen, hardlopen of zwemmen, ook al heb je geen zin of ben je moe.
 

Praat met iemand

Zoek vrienden op, praat met mensen die je kan vertrouwen. Probeer over je gevoel te praten. Kan dat met je ouders, een broer of zus, een oma of opa, iemand van de buren misschien? Als je denkt dat zij niet geschikt zijn voor jouw verhaal, zoek dan hulp bij een mentor of leerlingbegeleider op school. Je kan ook altijd bij je huisarts aankloppen.

Bedenk je altijd, dus ook nu: tijden veranderen, situaties veranderen, mensen veranderen, dus dit gevoel gaat ook weer weg.

Hulpverleners

113online - direct praten over zelfmoord
Mindyourownlife - e-hulp mail en chat

Als je nu in een levens- gevaarlijke situatie bent, neem dan zo snel mogelijk contact op met je huisarts.

websites

Gripopjedip - informatie en links naar hulp
Zwaarweer - dip of depressie
Kennislink - wat is een depressie
Pratenonline - online praten met hulpverleners
Kankerspoken - informatie en forum als je met kanker te maken hebt
Mindmasters - info over gezondheid

iPhone Apps

Therappi Stemming