Lifestyle Reality Check - MBO en HBO

Angst & Somberheid

Angst klinkt meteen wel heftig. Het is helemaal niet erg om af en toe te schrikken van iets. Bang zijn voor een griezel in een film bijvoorbeeld. Angst gaat verder dan dat. Je kan je namelijk ook angstig voelen als er feitelijk niets engs gebeurt.

Misschien durf je niet in een grote groep mensen te staan. Of ben je bang op straat. Gevoelens van angst kunnen ongemerkt je leven gaan bepalen. Het kan er voor zorgen dat je bepaalde dingen niet meer durft. In dat soort gevallen wordt jouw vrijheid belemmert door je gevoel en niet meer door een situatie of gebeurtenis.
 

Last van angst

In eerste instantie heeft niemand het nog door, jij zelf misschien ook niet. Maar op een gegeven moment kan het zelfs zo erg worden dat je ademhalingsproblemen, maagpijn of hoofdpijn kan krijgen. Je druft bepaalde dingen niet meer. In dat soort gevallen mag je zeggen dat je er last van hebt. Dan werkt je angst niet voor je, maar tegen je. Dan kan je er maar beter iets aan doen.
 

Somberheid

Somber, dip of depri - het gaat even niet zoals je graag zou willen. Daar hebben we allemaal wel eens last van, maar echte somberheid ofwel depressiviteit gaat niet makkelijk weer weg. Je zit in een neergaande spiraal. Je denkt negatief over jezelf en/of over je omgeving. Over die negatieve gevoelens ga je je dan misschien weer schuldig voelen. En ook over dat schuldgevoel voel je je dan weer slecht. Als dit gevoel niet over gaat, dan is het echt tijd om actie te ondernemen. Dus kijk voor beide onderwerpen bij tips en adviezen zodat je er wat aan kan doen.

Hulpverleners

113online - direct praten over zelfmoord
Mindyourownlife - e-hulp mail en chat

Als je nu in een levens- gevaarlijke situatie bent, neem dan zo snel mogelijk contact op met je huisarts.

websites

Gripopjedip - informatie en links naar hulp
Zwaarweer - dip of depressie
Kennislink - wat is een depressie
Pratenonline - online praten met hulpverleners
Kankerspoken - informatie en forum als je met kanker te maken hebt
Mindmasters - info over gezondheid

iPhone Apps

Therappi Stemming