Lifestyle Reality Check - MBO en HBO

Alcohol

Heel veel mensen drinken wel eens alcohol. Thuis of met het uitgaan. Af en toe een beetje drinken is niet zo erg. Dit is namelijk geen verslaving. Je bent wel verslaafd als je iedere dag meer dan twee glazen alcohol drinkt.
 

Stoppen met drinken

Ben je te vaak wakker geworden met een kater of herinner je je niet meer wat je de avond ervoor hebt gedaan? Gaat al je geld op aan alcohol bij het uitgaan? Overweeg dan te stoppen met alcohol drinken of ga minder drinken. Hoe pak je dat aan?
 

Breng je drinkgedrag in kaart

Je doet er verstandig aan eerst eens bij te houden hoeveel je drinkt en bij welke gelegenheden je graag aan de alcohol gaat. Doe dat een week of twee, dan krijg je een goed overzicht. Schrijf erbij waarom je het fijn vindt om te drinken bij elke gelegenheid. Schrijf ook op hoe je je daarna voelde. Heb je bijvoorbeeld hoofdpijn gekregen, was je misselijk, leed je aan geheugenverlies of heb je ruzie gemaakt? Misschien ben je gevallen of heb je gevochten, schrijf het allemaal maar op. 
 

Doorbreek je gewoonte

Hoe dan ook is het zaak om met je gewoonte te stoppen. Ben je gewend om bij die ene vriend(in) altijd eerst een drankje te drinken, ga er dan niet meer naar toe. Of stel voor samen wat anders te drinken. Ben je gewend om bijvoorbeeld in het weekend om 17uur altijd te beginnen met je eerste biertje? Bereid je dan vast voor op een ander lekker drankje, waar geen alcohol in zit.
 

Vermijd feesten waar veel wordt gedronken

Als je maar moeilijk nee kan zeggen tegen iemand die met drank komt aanzetten, maak het jezelf dan niet moeilijk. Plaats jezelf niet in dat soort situaties. Ga wat anders doen. Dat is natuurlijk echt wel even wennen, niet alleen voor jou, ook voor je vrienden. Maar jij hebt een doel en dat doel is nu even belangrijker. Het gaat er om dat je niet in je oude patroon blijft zitten.
 

Tips

  • Neem tijdens het uitgaan niet teveel geld mee, op is op.
  • Bepaal van te voren voor jezelf hoeveel glazen alcohol je maximaal wilt drinken.
  • Zeg van te voren tegen je vrienden dat je die avond niet of niet veel wilt drinken. Zij kunnen er dan rekening mee houden.
  • Bedenk van te voren wat je gaat doen als je het toch plotseling lastig vindt om niet te drinken: gezellig gaan dansen, kauwgom kauwen of bestel een alcoholvrije cocktail.
  • Koop wat leuks van het geld dat je bespaart door geen alcohol te kopen. Nu heb je wel geld voor dat hippe shirt of stoere schoenen!

Echt verslaafd

Als je niet zonder alcohol kunt en verslaafd bent, kan je lichaam gaan protesteren als je stopt met drinken. Je kunt ontwenningsverschijnselen krijgen zoals je ziek voelen, zweten, trillen, maagpijn en slecht slapen. Ook geestelijk kan het dan heel zwaar zijn om te stoppen met drinken. Je hebt telkens het gevoel dat je niet zonder alcohol kunt. Je kunt dan beter professionele hulp zoeken zodat je onder (medische) begeleiding kunt stoppen met alcohol drinken. Hiervoor kun je terecht bij Instellingen voor Verslavingszorg bij jou in de regio, deze kun je vinden via Alcoholinfo.nl. Ook je huisarts kan je hierbij helpen.


Zijn hersenen zijn nog niet aangetast, zijn portemonnee wel

Hulpverleners

Mindyourownlife - e-hulp mail en chat

Als je nu in een levens- gevaarlijke situatie bent, neem dan zo snel mogelijk contact op met je huisarts.

websites & tests

Alcoholinfo - alles over alcoholgebruik
Minderdrinken - hoe moet je minderen?
Mind your own life - alles over drank en drugs
Alcoholdebaas - internet behandeling
Alcoholenik - online training
Drankjewel- hebben je ouders een alcoholprobleem?
AlcoholvrijeOmgeving - boordevol tips voor je ouders
Mindmasters - info over gezondheid
Nix18 - over niet roken en drinken
Uw kind en alcohol - info voor ouders

iPhone Apps

Van alcohol tot xtc