Lifestyle Reality Check - MBO en HBO

Alcohol

Veel mensen maken zich druk om het alcoholgebruik van jongeren. Tegenwoordig lijkt het wel normaal om veel alcohol te drinken. Dat is het niet! Alcohol erbij kan heel gezellig zijn. Je voelt je minder verlegen en hebt misschien meer lol. Maar alcohol kan ook je hersenen beschadigen en je kunt dingen doen waar je later spijt van hebt.
 

Giftige stof in je hersenen

Als je zes glazen alcohol (of meer) op een avond drinkt, komt er een giftige stof in je hersenen waardoor je hersencellen afsterven. Je hebt heel veel hersencellen maar door het drinken van veel alcohol worden dat er steeds minder. Uiteindelijk word je dommer: je kan minder goed onthouden en je minder goed concentreren.
 

Je karakter

Tot je 23ste zijn je hersenen nog in ontwikkeling, bijvoorbeeld je karakter, goede keuzes kunnen maken in je leven en zelfbeheersing. Als je alcohol drinkt, wordt dit minder goed ontwikkeld.
 

Alcohol voor je 18e

Wanneer je jong met alcohol begint (voor je 18e) is de kans dat je later verslaafd raakt vier keer zo groot. Een goede reden om het drinken uit te stellen. Ook is het risico op hersenschade heel groot.
 

Alcohol en de wet

Alcoholgebruik is strafbaar als je in een auto of op een (brom)fiets rijdt terwijl je teveel gedronken hebt. Ook als je je asociaal of vervelend gedraagt op straat of alcohol koopt als je nog geen 18 jaar bent, ben je strafbaar. Wil je meer weten? Bijvoorbeeld met hoeveel glazen alcohol op je niet meer mag deelnemen aan het verkeer? Of wil je weten of de politie ook op alcoholgebruik onder minderjarigen in kroegen controleert? Neem eens een kijkje op Vraaghetdepolitie.nl.
 

Afhankelijk van drank? Stop er mee!

Kan je al niet meer zonder alcohol, dan heb je een probleem. Kijk op tips en adviezen hoe je er weer van af kan komen.

Hulpverleners

Mindyourownlife - e-hulp mail en chat

Als je nu in een levens- gevaarlijke situatie bent, neem dan zo snel mogelijk contact op met je huisarts.

websites & tests

Alcoholinfo - alles over alcoholgebruik
Minderdrinken - hoe moet je minderen?
Mind your own life - alles over drank en drugs
Alcoholdebaas - internet behandeling
Alcoholenik - online training
Drankjewel- hebben je ouders een alcoholprobleem?
AlcoholvrijeOmgeving - boordevol tips voor je ouders
Mindmasters - info over gezondheid
Nix18 - over niet roken en drinken
Uw kind en alcohol - info voor ouders

iPhone Apps

Van alcohol tot xtc