Lifestyle Reality Check - MBO en HBO

Agressie & Veiligheid

Thuis

Je kunt thuis te maken hebben met verbale of lichamelijke agressie van een familielid. Dit komt op grote schaal voor. In één op de vijf huizen is regelmatig sprake van geweld. Het is heel moeilijk om daarmee om te gaan.

Heb jij thuis met agressie te maken? Praat er dan over met iemand die je kent of vertrouwt (Kindertelefoon, vriend(in), leraar, buurvrouw, familie). Boos, bang, verdrietig zijn: mag! Kijk voor meer informatie hierover op Ikzitindeshit of op Slachtofferhulp Nederland.
 

Mishandeld of misbruikt

Als jij wordt mishandeld of misbruikt en je geholpen wilt worden, kun je terecht bij een Veilig Thuis. Je belt dan naar 0800-2000 (gratis, 24 uur per dag bereikbaar). De overheid heeft een Veilig Thuis opgezet als het advies- en meldpunt huiselijk geweld en kindermishandeling.
 

School

Op school kan je lastig gevallen worden; door klasgenoten, schoolgenoten en medewerkers van de school. Meld dit bij een mentor, vertrouwenspersoon of Zorg Advies Team op school. Je vindt de gegevens in de schoolgids of op de schoolwebsite. Als dat niet lukt, vraag dan je mentor naar wie je het beste toe kan gaan. Je kan het natuurlijk ook eerst thuis bespreken als je dat makkelijker vindt.
 

Op straat of bij het uitgaan

Ook op straat of bij het uitgaan kun je in een agressieve situatie terecht komen. Als je zelf slachtoffer bent, kan je het beste contact opnemen met Slachtofferhulp Nederland. Zij kunnen je goed verder helpen. Ben je getuige van geweld op straat, dan kan je actief de politie helpen. Niet door er zelf tussen te springen, maar door bijvoorbeeld 112 te bellen. Lees op Moed.nl meer tips voor getuigen.
 

Op internet

Het klinkt gek, maar het komt ook voor: agressie via internet. Dat heet cybercrime. Iemand kan je achtervolgen, spammen of je tot seksuele handelingen dwingen. Loverboys zijn ook zeer actief op internet. Zoek hulp wanneer je hiermee te maken hebt. Vertel je verhaal aan iemand die je echt vertrouwt. Lees meer hierover op Meldknop of Digitaalpesten.
 

Baas over je eigen agressie

Ben je zelf wel eens agressief? Je kunt leren om je agressieve gedrag wat beter in de hand te krijgen. Let op lichaamssignalen, ontspan, richt je aandacht op iets anders, neem een time-out, doe iets totaal anders, check je gedachten, zorg voor minder stress, leer te vertellen wat je dwars zit, maak je excuses.

Hulpverleners

Ikzitindeshit - direct chatten, mailen of bellen
Mindyourownlife - e-hulp mail en chat
Eenveiligthuis - bel voor hulp en advies

Als je nu in een levens- gevaarlijke situatie bent, neem dan zo snel mogelijk contact op met je huisarts of het landelijke noodnummer 112

websites

Slachtofferhulp - hulp voor slachtoffers
Meldknop - informatie over en hulp bij internetproblemen
Moed.nl - verbeter je omgeving
Helpwanted - veilig online
Mindmasters - info over gezondheid