Lifestyle Reality Check - MBO en HBO

Agressie & Veiligheid

Iemand die agressief is, wil – bewust of onbewust – iets kapot maken, iemand verwonden of iets proberen te krijgen of bereiken. Iemand met agressief gedrag overschrijdt de grenzen van een ander en roept angst, pijn, verdriet en/of boosheid op. Ook kan diegene zich onveilig voelen. Ben jij wel eens agressie tegen gekomen? Was iemand agressief tegen jou, tegen een ander of was je zelf agressief?


 

Waarom agressief?

Mensen die agressief zijn, zijn onredelijk en lijken ook niet voor rede vatbaar. Veel mensen die agressief reageren doen dit om een bepaalde reden. Kun je die reden benoemen en ze daarmee kalmeren, dan kun je nog wel iets bij hem/haar bereiken.

Er zijn ook mensen die door een psychiatrische aandoening of het gebruik van drugs en/of alcohol niet voor rede vatbaar zijn. Deze mensen zijn doorgaans gevaarlijk agressief. Ze zijn vaak ook ongekend sterk en voelen geen pijn. Vluchten of weggaan is dan vaak de enige en beste reactie.
 

Internet

Niet alleen thuis of op straat kun je te maken krijgen met onveilige situaties. Ook het gebruiken van internet en social media zijn niet zonder risico's. Want dat twintigjarige chatvriendje is in werkelijkheid misschien al vijfendertig. En wat als er ineens een heel vervelende foto van jou op internet staat? Of als een virus je computer platlegt?

Kijk bij tips en adviezen wat je kan doen en waar je terecht kan.

Hulpverleners

Ikzitindeshit - direct chatten, mailen of bellen
Mindyourownlife - e-hulp mail en chat
Eenveiligthuis - bel voor hulp en advies

Als je nu in een levens- gevaarlijke situatie bent, neem dan zo snel mogelijk contact op met je huisarts of het landelijke noodnummer 112

websites

Slachtofferhulp - hulp voor slachtoffers
Meldknop - informatie over en hulp bij internetproblemen
Moed.nl - verbeter je omgeving
Helpwanted - veilig online
Mindmasters - info over gezondheid